Plakkok kezelése

A psoriasis jellegzetes bőrtünete a hámló papula vagy plakk. A pikkelysömörös területek általában a környezetüktől élesen elhatároltak, felszínüket leválasztható ezüstös pikkely fedi, a pikkelyek alatt bőrpír alakul ki, és a tünetek többnyire jellegzetes helyeken jelentkeznek.

A pikkelysömörös betegek egy része kifejezett viszketésről, ritkábban fájdalomról panaszkodik, ezek többnyire a bőrszárazság következményei – a diagnózis felállításának tehát nem feltétele a szubjektív tünetek megléte.
A pikkelyek eltávolításakor a bőrfelszínen pontszerű vérzés észlelhető.

A pikkelysömörös betegek a megjelenésük és a komfortérzetük javítása érdekében hatékonyan szeretnék eltávolítani a plakkokat.
Azonban ennek a folyamatnak mindenképpen biztonságosnak kell lennie, ezért például a lekaparás – többek közt a felülfertőződés veszélye miatt – egyáltalán nem ajánlott!

Íme, a bőrgyógyász által javasolt módszerek:

Hidratálók

A rendszeres hidratálás nélkülözhetetlen a pikkelysömörös betegeknél, hiszen nem csak a rendkívül száraz bőr viszketését csökkenti, de javítja a plakkok megjelenését is. Bár kaphatók kifejezetten pszoriázisos bőrre kifejlesztett készítmények, a megfelelő termék kiválasztásában a bőrgyógyász tanácsát érdemes kérni.

Hámlasztó szerek

Enyhébb esetekben beválhatnak a vény nélküli hámlasztó szerek, szükség esetén pedig a bőrgyógyász erősebb verziót is elrendelhet. A legelterjedtebb hámlasztók szalicilsavat tartalmaznak.
Amennyiben a szalicil mellékhatásaként irritáció, égő érzés jelentkezik, egyéb hámlasztó anyagokkal is meg lehet próbálkozni, például tejsav, karbamid vagy kén tartalmú készítményekkel.

Kátrány tartalmú készítmények

A kátrány alapvetően gyulladáscsökkentő hatású, így a viszketést, a kipirosodást is képes redukálni, legyen szó vény nélküli kátrányos samponokról, krémekről vagy orvos által rendelt ilyen típusú készítményről.
Érdemes azonban erről is bőrgyógyásszal konzultálni, ugyanis a kellemetlenebb szag mellett olyan mellékhatások is jelentkezhetnek, mint az irritáció, a bőr elszíneződése és az égő érzés.

Sós fürdők

A langyos, enyhén meleg fürdők megpuhítják a bőrt és hozzájárulnak az elhalt bőrsejtek eltávolításához. Különösen hatékony lehet, ha tengeri sót, vagy valamilyen tartalmas fürdőolajat keverünk a vízbe, de az erős illatanyagoktól óvakodni kell. Az így felpuhított bőrt aztán hatékonyabban lehet a korábban egyeztetett módszerrel kezelni.

Szteroidok

Ma már számos szteroid tartalmú kenőcs, krém, oldat elérhető – orvosi rendelvényre.
Ezek a készítmények a gyulladás csökkentése mellett a sejtek növekedését is gátolják, és nagyon gyorsan képesek visszaszorítani a kínzó tüneteket. Mivel azonban az esetleges mellékhatások (például a bőr elvékonyodása, elszíneződése, szteroid acne, teleangiectasiák) miatt a tartós használat is okozhat problémákat, gondos felügyelet szükséges a használatukhoz.