Provokáló faktorok

Krónikus mandulagyulladás

Télen gyakrabban leszünk náthásak, vagy kapunk el különböző légúti betegségeket. Jó ha tudjuk, hogy a torok- és mandulagyulladás szintén provokálhatja a tüneteket. Ilyenkor jellemzően a törzs és a végtagok területén jelentkeznek apró csepp formájú kiütések. Ez a krónikus mandulagyulladás akkor is provokálhatja a beteg pikkelysömörét, ha nem lobban be, nem okoz tüneteket. Ilyen esetekben mindenképp érdemes fül-orr-gégésszel konzultálni, mert visszatérő panaszok esetén gyakran csak a mandula eltávolítása jelent megoldást.

Sérült bőrfelület

A pikkelysömör a sérült bőrfelületeken is megjelenhet, ezt hívják Köbner-jelenségnek. Éppen ezért érdemes óvatosnak lenni a késsel végzett munkáknál, a borotválkozásnál, a tetoválásnál, a sportolásnál és figyelni kell a rovarcsípésekre, irritáló anyagok használatára is.

Étkezés

Az étrend egyéni érzékenységtől függően hathat a pikkelysömörre, ezért fontos, hogy zárjuk ki azokat a táplálékokat, amelyek súlyosbítják a tüneteket.

Túlsúly

A túlsúly is ronthat a betegség állapotán, bizonyított, hogy a pikkelysömörös betegeknél kétszer gyakoribb a metabolikus szindróma előfordulása a pikkelysömörben nem szenvedő populációhoz képest. Ezt a tényezőt tehát mindenképpen érdemes számításba venni a psoriasis kezelésénél, és fontos felhívni a betegek figyelmét az életmódváltás szükségességére.

Dohányzás és alkohol

A pikkelysömörös tünetek rendszeres dohányzás, és alkohol fogyasztása miatt is fellángolhatnak, vagy rosszabbodhatnak, de a gyógyszeres kezelésre is kedvezőtlenül hatnak.
Az alkohol nem csak a tünetek fellángolása miatt kerülendő. Komoly szövődményeket okozhat, ha valaki a pikkelysömör kezelésére való gyógyszerek szedése mellett fogyaszt alkoholt!

Gyógyszerek

Számos gyógyszerről ismert, hogy alkalmazása fellobbanthatja vagy rosszabbíthatja a pikkelysömört. Fontos ugyanakkor szem előtt tartanunk, hogy a pikkelysömörös betegek jelentős része számos gyógyszert szed, így gyakran nem állapítható meg a szedett gyógyszer és a psoriasis fellépte/rosszabbodása között egyértelmű ok-okozati összefüggés.
A psoriasissal leggyakrabban kapcsolatba hozott három gyógyszer a béta blokkolók, az antimaláriás szerek és a lítiumsók csoportja.
Feltehetően a különböző gyógyszerek eltérő módon okozzák a pikkelysömör tüneteinek rosszabbodását.