Fényterápia

UV fény

Az elektromágneses sugárzások közé tartozó ultraibolya (UV) fény jótékony hatása és terápiás alkalmazása már az ókorban ismert volt.

Közel egy évszázada alkalmazzák pikkelysömör kezelésében. A fényterápia evolúciója során a betegség kezelésében a legoptimálisabb hullámhossz tartománynak az UVB bizonyult, melynek egyre szűkebb spektrumát használják maximalizálva a fény terápiás hatását, ugyanakkor csökkentve a nem kívánt intenzív bőrpírt. Az elmúlt húsz év legnagyobb áttörése a fototerápiában a monokromatikus UVB fényt emittáló célzott fototerápiás eszközök megjelenése volt.
A fényterápia egyszerűen kivitelezhető, hatékony kezelési módszer psoriasisban és a betegek számára nem jelent nagy megterhelést.
Megfelelő alkalmazásának ismerete a biológiai terápiák korában is fontos, specifikus bőrgyógyászati kompetencia.

PUVA fényterápia

A kezelés egy UV fényterápiás eljárás. A fényterápia során az ultraibolya-A (UVA), illetve az ultraibolya-B (UVB) fény alkalmazása a betegség típusa és súlyossága alapján választható meg.
PUVA kezelésnél, az UVA terápiát pszoralennel együtt alkalmazzák, melyet a kezelés előtt 1 órával kell bevenni. Érzékenyíti a bőrt, lehetővé téve a besugárzás időtartamának és intenzitásának csökkentését.