Mikrobiológiai áttekintés

A pikkelysömört – bár kialakulásában számos tényező fontos szerepet játszik – elsődlegesen a T-sejtek és a keratinociták által közvetített betegségnek tekintik.

(A T-limfociták vagy T-sejtek a fehérvérsejtek egyik alcsoportja, amely központi szerepet játszik a sejtes immunválasz működésében. A keratinociták a bőr legkülső rétegének, az epidermisznek a domináns sejttípusa, az ott található sejtek 90-95%-a tartozik közéjük.)

Az 1980-as évektől alakult ki, majd vált mind szélesebb körben elfogadottá az a koncepció, hogy a bőr maga is immunszerv, a bőrnek felismerték immunológiai aktivitását.

Mára elfogadottá vált, hogy a psoriasisban a keratinociták extrém gyorsaságú megújulása olyan gyulladásos sejtes citokin hatások eredménye, amelyek a hámsejtek és az immunsejtek kóros együttműködésének eredményeképpen áll elő.

Ennek megfelelően a psoriasisra nem pusztán bőrbetegségként tekintünk többé, hanem egy olyan kórképre, ami egy komplex immunregulációs zavar fennállása esetén jön létre.

A különböző mikroorganizmusoknak más-más funkciójuk lehet a bőr természetes egyensúlyának fenntartásában. Egyesek segítenek az elhalt hámsejtek eltakarításában, a szaru lebontásában. Másoknak inkább a lipid anyagcserében van fontos szerepük, a különböző olajok átalakításában vesznek részt, meghatározó tényezők ezáltal a bőr zsíros vagy száraz voltának alakulásában. Megint mások pedig különböző mechanizmusokkal távol tartják a kóros baktériumokat és vírusokat.

Minden egyes régióhoz jellegzetes mikrobamintázat tartozik, amelynek megváltozása különböző betegségekhez társulhat.

A pszoriázisban észlelhető eltéréseket Martin Blaser és munkatársai vizsgálták részletesen.

A kísérletek során háromféle mintát vetettek össze: az egyik csoport egészséges önkéntesekből származott, a másik pedig a tipikus, tünetes bőrterületekről. A harmadik csoportban a pikkelysömörös betegek tünetmentes régióiból vettek mintákat.

Arra az eredményre jutottak, hogy a fő mikrobatörzsek lényegében ugyanazok, mint az egészséges bőr esetében, de ezek egymáshoz viszonyított aránya megváltozik.

Különösen szembeötlő ez a Propionibacterium nevű baktériumtörzs esetében. Az adatok alapján a legmagasabb százalékban az egészséges bőrben találhatóak meg, a pikkelysömörös tünetmentes bőrben szintjük azonban már jóval alacsonyabb, a legkisebb mennyiségben pedig a plakkokban vannak jelen.