Stressz

Egyes pikkelysömörben élő betegeknél megfigyelték, hogy a stresszes állapot egyértelműen hozzájárul az alapbetegség romlásához. Skandináv kutatók felmérése szerint a válaszadók több mint 35%-a mondta, hogy betegsége aggodalmakkal teli, stresszes időszakban lángolt fel vagy újult ki.

A bőr a központi idegrendszer ektodermális része, és egyben az érzelmeink kifejezésének leglényegesebb, legjobban látható szerve. A bőr ugyanabból a csírahámból, az ektodermából fejlődik ki, mint a központi idegrendszer. A bőr felfogható az idegrendszer kifordított részeként, így nem meglepő, hogy a tudósok nézetei szerint szoros összefüggés áll fenn az idegi és pszichikus tényezők, valamint a bőrbetegségek között.

Az mondhatjuk, hogy a bőr a belső konfliktusaink hordozó szerve, hiszen a bőrünk azonnal és jól láthatóan reagál, az érzelmi színezetű izgalmak hatására: elpirulunk, elsápadunk, izzadunk, viszketünk, libabőrösek leszünk. Bőrünk mesél a lelkiállapotunkról, ezért a bőr a non-verbális kommunikáció szerve is.

Íme pár lehetőség, amivel a feszült állapot csökkenthető, megszüntethető.

Érdemes megtanulni relaxálni.

A mély légzés segít relaxálni, ellazítani az izmokat. Az elme pedig lenyugszik, ha használunk meditációs- és légző technikákat.

Próbáljuk meg kontrollálni negatív gondolatainkat, még ha nehéz is. Tudunk pozitívan gondolkodni és megoldásokat találni. Hagyjuk, hogy jöjjenek az ötletek és fókuszáljunk a jelen helyzetre: ebben az esetben mi a legjobb megoldás.

Segítsünk másoknak. Ez nekünk is jót tesz, örömet okoz és jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Agyunkat aktívan tartjuk és lefoglaljuk.

A családtagok, rokonok, barátok, munkatársak figyelmét is fontos felhívni arra, hogy a pikkelysömörös beteg a sokszor látványos tünetek miatt nagyobb eséllyel számíthat a társadalmi kirekesztésre, annak ellenére, hogy sokan tisztában vannak azzal, hogy nem fertőző betegségről van szó. Ez a betegnél szorongáshoz, depresszióhoz vezethet, ami tovább fokozhatja a tünetek súlyosságát.
Ezért még nagyobb jelentősége a beteghez közel álló személyek támogató hozzáállásának.